Vijver Frans idee!

Vijver Frans idee en ontwerp!

Een vijver in de tuin geeft altijd leven en sfeer, in een Franse stijl is dat een beetje rommelig, ideaal als je niet al te netjes kunt of wilt zijn. Hier ons verhaal hoe wij dat zo voordelig mogelijk hebben aangepakt.  Het eerste wat we gedaan hebben was de plaats bepalen, heel belangrijk, leg een vijver nooit in de volle zon! Want dat zullen de vissen niet leuk vinden en de algen kan je er dan wel uit blijven scheppen is niet leuk en niet goed. Bij ons ligt de vijver half in de schaduw en vangt alleen de zon in de ochtend en een stukje van de middag! 

Aangezien we niet veel geld hadden besloten we te kiezen voor een tweedehandse via marktplaats, toeval wilde dat we die net in de winter tegenkwamen en dat de aardige meneer er graag vanaf wilde en ook nog bereid was om te brengen, goddank, want de vijver was een stuk groter dan we hadden verwacht. Ruim 2 meter en meer dan een 1 meter breed, dat hadden we nooit in de auto gekregen, en dat voor rond de 60 euro.

Wat ons opviel was dat je dingen voor de tuin op marktplaats veel goedkoper kunt krijgen in de winter maanden dan in de zomer maanden, tip?

Goed, we hadden de plek en de vijver, dus graven maar! Daarbij kwamen we het volgende probleem tegen, dieper dan 40 cm kwamen we niet vanwege een keiharde grond waarbij we er zelfs met een pikhouweel niet in kwamen, wat toen? Wederom bracht marktplaats uitkomst. Stenen, een flinke partij oude klinkers die we konden krijgen voor een paar tientjes en ook bezorgt! Stapelen maar rond de vijver, opvullen met grond, waarbij we mengde met gewone en potgrond, dat gaf een enorme boost aan de planten die we er in gingen zetten daar over later meer. Nog een voordeel van die oude stenen was het effect was direct oud, precies wat we wilde voor onze Franse tuin.

Eenmaal klaar met de vijver, grote moment van het water er in, alles leek goed te gaan, totdat? Nee, geen lekkage maar de vijver bak zakte iets scheef en lag niet meer mooi waterpas, dus het water aan de ene kant liep zowat over de rand en aan de andere kant er nog bijna 10 cm onder. Dat het achteraf prefect zou zijn voor sommige planten en vissen konden we toen nog niet weten! Dus schrik niet meteen als er wat verkeerd gaat, want dat kan ook een voordeel zijn! En in Franse tuinen, van de gewone Fransen, hebben wij nog nooit iets gezien wat perfect was.

Maar laten we verder gaan, de vijver gevuld en klaar voor de vissen, en nu komt een van de grootste onzin verhalen dat je er allerlei spul in moet gooien aan dure spullen om het water goed te krijgen voor vissen en planten, ONZIN! Wij hebben al 20 jaar vijvers gehad, en er nooit gekke dingen mee gedaan, wat substraat er in om te starten, en daarna niets meer! Als er wat blad of grond in valt, niet meteen er uit gaan halen maar de natuur zijn gang laten gaan. Wel een paar zuurstof planten er in met een pomp en klaar! 

Vissen, we kochten er 2 jaar geleden 10 inmiddels zijn dat er tussen de 40 en 50, moeilijk te tellen, doordat de vijver wat schee ligt ontstond er een ondiep gedeelte waar een kruipertje over de rand groeide en met de wortels in het water hangen en door groeien, de perfecte plek voor vissen om kuit te schieten en voor de jongen om op te groeien, geluk bij een ongeluk dus! Ook de kikkers en salamanders hebben hun weg naar onze tuin gevonden en leven er lustig op los in onze vijver die we verder nooit extra schoonmaken of stoffen toevoegen, laat je dus niet verleiden om er hoge kosten voor te maken. Enige wat je wel moet doen is teveel algen verwijderen maar dat kost je maar een half uurtje in de week.

Als je kan, leg de vijver dan in de beschutting van bomen, dat zorgt voor schaduw dat het niet te heet wordt in de zomer, maar bijkomend voordeel is dat reigers geen kans krijgen omdat ze moeilijk kunnen landen en opstijgen. Wij hebben dat ook gedaan door bijvoorbeeld het prieel, rozenbogen en andere obstakels te plaatsen. Tevens hebben een hond die vrij door de tuin loopt, nog beter natuurlijk, tot op heden nog nooit een reiger gezien!

Wat ook optie is om frambozen rond je vijver te plaatsen, dat groeit als kool en honden en katten blijven we wel vanwege de stekels die de framboos heeft. Alleen niet gebruiken als je een vijver hebt van folie, wortels zijn sterk er groeien er dwars doorheen en dat wil je natuurlijk niet. Overigens zijn ze wel ontzettend lekker en bij het goede soort kun je daar tot oktober lekker van snoepen!


    

© Copyright De Franse Tuin